La Seminarul Teologic Ortodox din Iași a avut loc atelierul catehetic „Înțelegerea semnificației teologice a slujbei Utreniei – discuție și reflecție”

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 16, 2025

Acest eveniment a fost organizat de către pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu pr. prof. Ciprian Nani, profesor de Catehetică și Omiletică, având binecuvântarea pr. prof. dr. Constantin Simiraș, director al instituției de învățământ.

Scopul atelierului a fost acela de a ajuta elevii să înțeleagă semnificația teologică profundă a Utreniei și importanța acesteia în cadrul vieții Bisericii, mai cu seamă în contextul săptămânii Sfintelor Pătimiri, în care se săvârșește în fiecare seară slujba Utreniei.

După cuvântul introductiv, pr. inspector a inițiat un dialog cu participanții, cu privire la motivul pentru care atelierul catehetic propus are ca obiect de studiu slujba Utreniei. Astfel, s-au formulat următoarele direcții de abordare:

  • Slujba Utreniei este slujba la care participăm în fiecare duminică.

  • Contextul în care ne aflăm: perioada Săptămânii Mari (Deniile).

  • Utrenia din noaptea Învierii – slujba în cadrul căreia are loc proclamarea Învierii în mod public prin procesiunea în afara bisericii.

Cea de-a doua etapă a activității a constat într-o activitate pe grupe, în care elevii au primit câte o temă de lucru, însoțită de câteva întrebări ajutătoare, precum și cărți de cult sau materiale utile în elaborarea sarcinilor. Temele abordate au fost: „Lumina în slujba Utreniei”, „Rugăciunea ca pregătire pentru Sfânta Liturghie”, „Teologia timpului în slujba Utreniei”, „Relația dintre slujba Utreniei și celelalte slujbe”, „Simbolism”.

La finalul timpului aferent, câte un reprezentant din fiecare grupă a enunțat în plen caracteristicile fiecărei secțiuni studiate și rațiunea pentru care Biserica a rânduit să integreze aceste elemente în cadrul rânduielii slujbei de dimineață.

În cea de-a treia parte a întâlnirii, pr. insp. Bogdan Racu a invitat elevii să sistematizeze informațiile studiate, prin selectarea acelor elemente care pot face obiectul unei cateheze conform scenariului binecunoscut, elemente concentrate în jurul conceptului de „lumină”, care reprezintă un laitmotiv al ritualului Utreniei, cu reverberații și în slujba Sfintei Liturghii.

În contextul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, ca pregătire pentru Învierea Domnului, elevii au fost îndrumați să acorde o atenție deosebită acestor zile, prin participare la slujba Utreniei săvârșite seara (Denii), culminând cu bucuria de a primi lumină în noaptea Sfintelor Paști, pentru a fi purtători de lumină, speranță și bucurie în Biserică și în societate.

Mărturii ale elevilor:

„A fost o activitate de reamintire și de aprofundare a cunoștințelor despre rânduiala Utreniei și semnificația acesteia, prin evidențierea cu predilecție a tematicii Învierii.” (Pavel Vezeteu, Mihai Golea)

„Cu prilejul acestei activități am aflat informații noi cu privire la Utrenie și am găsit răspunsuri la unele întrebări pe care le aveam despre temă. Mi-a plăcut faptul că am lucrat în echipă, dezvoltând cooperarea.” (Anastasie Florea)

„Acest atelier catehetic ne-a ajutat să înțelegem aspecte profunde despre slujba și rugăciunile Utreniei, precum și despre Învierea Domnului.” (Iosif Constantin Nica)

(Pr. Prof. Ciprian Nani)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri